dimecres, d’octubre 29, 2008

Tema 2: Servei de traducció on-line


Els serveis de traducció on-line, són molt útils en diverses situacions, com per exemple quan escrivim una carta amb un idioma diferent a l’habitual, quan busquem una informació i la trobem en altres idiomes que desconeixem o fins i tot per traduïr paraules d’un text.

Després de provar un dels serveis de traducció on-line http://translate.google.com , he pensat vàries propostes per utilitzar-lo educativament en una classe de llengua i literatura:
1.- Com a primera activitat, proposo que cada alumne/a escrigui una frase o
una paraula (depenent de l’edat) i la tradueixi en cinc idiomes diferents
amb l’objectiu d’aprendre el funcionament del servei de traducció.
2.- Una altre activitat, en cas que hi hagi diversitat a classe, és escriure una
carta a un alumne/a i la tradueixi amb l’idioma innat del receptor. En cas que no hi
hagi diversitat, es podria traduir a les llengües més properes com el castellà o
l'anglès. Aquesta activitat està pensada per els alumnes de CS.
3.- La tercera activitat que proposo és escriure un text amb paraules dibuixades.
Els alumnes hauran d’escriure correctament la paraula del dibuix i traduir-la amb
castellà. Exemple: La -dibuix tortuga- és molt lenta. És una activitat pensada per
CI-CM.
4.- La següent activitat és la realització d’uns mots encreuats. Consistirà
en buscar la traducció de les paraules de diferents idiomes per escriure-les en
català.
És interessant que un cop hagin après a utilitzar el servei de traducció on-line i
entenguin i l'apliquin en diferents activitats, puguin arribar a la conclusió de veure
que és un servei molt útil, ja que malauradament, hi ha moltes llengües que
desconeixem. També es pot aplicar per paraules en concret com moltes vegades
passa, sobretot en els castellanoparlants.
Però cal tenir clar que el traductor no és perfecte. Quan traduïm hi ha molts aspectes que
passa per alt. Per exemple del català a l'anglès, ja que les formes d'expressió escrita són molt
diferents.
Miryam

dissabte, d’octubre 25, 2008

Tema 2: Espais d'Internet útils pel treball de la llengua.

"Entrena't per llegir" és un dels espais que ofereix la web http://www.edu365.cat/ pels alumnes de primària. En aquest espai l'alumne primer de tot pot escolli el grau de dificultat de la lectura.
A continuació ofereixen una sèrie de temes on l'alumne pot escollir segons el seu interès ( el cos, els pirates, tots a l'aigua..etc).
Un cop cliquen sobre el tema hi ha diferents exercicis d'atenció i lectura que tenen una progressió, de més senzill a més fàcil.

EL fet de poder escollir respecte el seu propi interès em sembla una eina força motivadora pels nens. Aquest espai interactiu penso que educativament és de gran utilitat per aprendre a llegir, ja que els nens es diverteixen i alhora llegeixen.
Per exemple en el tema dels pirates hi ha un petit text on diu com ha d'anar vestit el pirata. Els alumnes amb el cursor a la vegada que llegeixen han d'anar vestint el pirata amb les peces de roba i colors que els text els indica.

No hem d'oblidar que la lectura es pot treballar de forma més interactiva i creativa, de forma que cridi l'atenció als nostres alumnes. Aquest recurs és molt més didàctic que propiament dir: agafeu un llibre i llegiu!
Si aconseguim la motivació desde ben petits per la lectura, quan es vagin fent grans agafaran els llibres per interès propi, no perquè nosaltres els ho diguem.

http://www.edu365.cat/entrena/index.htm

Comunicació



Què és el messenger?

Es tracta d'un programa de missatgeria instantània de forma privada que permet parlar amb qui vulguis si el tens a la llista de contactes.

Aquest conté emoticones animats, es poden realitzar vídeo trucades i enviar missatges de veu i permet la possibilitat de tenir un espai web.


Des del meu punt de vista aquests són els avantantges i desavantatges de l´ús del messenger:



Desavantatges



  1. Es poden crear comunitats virtuals formades per amics, la qual cosa es pot tornar una addicció.


  2. Ningú regula els comentaris i el mal ús que se'n fa de la llengua degut al seu caràcter informal. I provoca malformacions en la llengua. Degut a la moda generalitzada de l'ús d'abrevacions perdent així l'interés per l'ortografia i la gramàtica.


Avantatges




  1. Permet mantenir converses amb persones d'altres ciutats, països i fins i tot, continents.


  2. Obre les portes al coneixemnt cultural, aprenent d'altres costums i tradicions.


  3. Permet parlar d'aspectes i temes privats o personals donant a conèixer les teves idees i opinions.


  4. També, facilita la realització de treballs en grup.


  5. Pel que fa a l'economia, l'ús del messenger, en molts casos substitueix una trucada telefònica, i en el cas què existís una gran distància a partir d'una vídeo trucada permet veure a través del monitor a l'altra persona i fins i tot sentir la seva veu o mantenir una conversa a través del micròfon.

La cigarra y la hormiga

Entre totes les activitats i projectes recercats sobre el treball a l'àrea de llengua a Internet aquest ha estat uns dels que més m'ha cridat l'atenció.

Encara us pregunteu per què? Ja em direu que us sembla.

Internet, sens dubte, ens permet la possibilitat de mostrar els diferents treballs dels alumnes, amb això garatim una motivació i dedicació especial per part dels infants. I ens garanteix com a mestres un bon treball per part d'aquests.

Amb la publicació d'aquest video, no només es trenca amb el tòpic del comic en paper i llapis, sinó que darrera d'aquest video hi ha hagut la lectura d'un típic "la cigarra i la hormiga", la representació conjunta d'aquest, la divisió del text en fragments per poder mostrar al públic les escenes, ha despertat la imaginació dels alumnes per la seva reproducció, la funció del narrador i altres...

I també, permet a altres persones conèixer aquesta informació.

dijous, d’octubre 23, 2008

Treball Tema 2

PREGUNTES

1. Cercar i mostrar activitats escolars del treball de l'àrea de Llengua en què s'utilitzi Internet "com aparador" dels treballs escolars i reflexionar sobre els avantatges pedagògics que comporta.

2. Fer referències d'alguns espais d'Internet útils per al treball de la llengua i assajar-ne un principi de classificació: diccionaris, jocs on-line, espais de lectura, programes per descarregar, etc.

3. Presentar algun servei de traducció on-line. Provar i proposar alguna activitat a fer a partir de http://translate.google.com/

4. Ampliar els continguts del dossier sobre el tema. Hi ha altres aspectes o recursos d'Internet interessants per al treball de Llengua dels que no se'n parla?

5. Debatre sobre les possibilitats, els avantatges i els inconvenients de l'ús del Messenger en relació amb el treball de la llengua.

dimecres, d’octubre 22, 2008

Què cal aprendre de llengua i literatura?

L'objectiu principal en l'aprenentatge de la llengua és saber comunicar-se tant oralment com per escrit. Això vol dir que en finalitzar l'etapa els alumnes haurien de dominar les llengües establertes i, per tant, comprendre missatges escrits bàsics.
Pel que fa a la competència escrita s'ha de potenciar tant la lectura com l'escriptura. Aquestes serien algunes de les pautes que ens dóna el curriculum sobre l'àrea de llengua.
D'una banda, crec què la pregunta que ens hauríem de fer és com ensenyar llengua i literatura. Queda clar que els alumnes han de ser capaços de composar textos de diferents tipus: descripció, narració, etc. I també han de ser capaços d'analitzar i comprendre lectures. Però per aconseguir-ho ha de comptar amb un gran suport per part del mestre.
D'altra banda, caldria considerar què s'hauria d'ensenyar abans, o quines prioritats es fan a l'hora d'aprendre. Abans la lectura que l'escriptura, a l'inrevés, o tot alhora?
Respecte la literatura, els alumnes hauríen de conèixer i valorar ls difernts novel.les tenint en compte l'època en que van ser produïdes. I arribar a entendre i assimilar la informació que l'emissor els ha volgut transmetre.

Tema 1 -----> Alba Morales

Què cal aprendre de Llengua i Literatura?



L'objectiu central de l'educació és preparar l'alumnat de Catalunya perquè sigui capaç de desenvolupar-se com a persona i de comunicar-se i així pugui afrontar els reptes de la societat plural, multilingüe i multicultural del segle XXI.



Els nens i les nenes han de desenvolupar les competències comunicatives i lingüístiques per tal d'actuar i en el seu entorn, i construir els fonaments de la ciutadania.



Per això cal plantejar a primària el desenvolupament integral i harmònic dels aspectes intel·lectuals , afectius i socials de la persona, entre els quals l'educació lingüística i comunicativa ocupa un lloc preferent.



Segons els meu parer el que cal aprendre és:




  • L'assoliment progressiu del català com a llengua vehicular i també el castellà.

  • Han de conèixer una o dues llengües estrangeres per tal d'esdevenir usuaris i aprenents capaços de comunicar i accedir al coneixement d'un entorn plurilingüe i pluricultural.

  • Comprendre missatges escrits bàsics.

  • Respectar les llengües i cultures de l'entorn on viuen i interessar-s'hi.

  • Desenvolupar la competència audiovisual amb la consciència de la importància de l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació i la influència que els missatges audiovisuals i els seus llenguatges tenen els sistemes de comunicació del món.

A nivell de competències cal adquirir:



  • La competència comunicativa: esdevé clau en totes les àrees i per això s'ha de treballar des de totes les àrees de forma eficaç i coherent.

  • La competència oral: facilita l'expressió d'idees, opinions i sentiments, la construcció del propi pensament.

  • La competència escrita: s'ha de potenciar tant en la dimensió receptiva(lectura) com productiva (escriptura).

  • La competència audiovisual: cal atendre-la en les seves dimensions receptives, productives i crítiques, de comunicació i de creació.

divendres, d’octubre 17, 2008

Treball Tema 1

PREGUNTES
  1. Què cal aprendre de Llengua i Literatura?
  2. Com s'aprenen aquests aspectes?
  3. De quina manera l'ús de les TIC pot facilitar l'aprenentatge d'aquests aspectes?
  4. Apuntar exemples d'activitats que es podrien fer a "classe de Llengua" utilitzant alguns dels recursos TIC que permetin exemplificar cadascun dels "models d'ús" de les TIC que s'hi exposen.

dijous, d’octubre 16, 2008

Alba Morales

Cada cop més, a les escoles, es duen a terme amb més freqüència les Noves Tecnologies. Espero que aquesta assignatura em serveixi per tenir més recursos informàtics per treballar amb els nens a l'aula, i es faci més atractiva la llengua i la literatura. També m'agradaria conèixer i dominar alguns programes educatius per poder utilitzar.
Penso que fins fa poc i encara actualment, les Noves Tecnologies han estat un "extra" a l'escola i poc a poc s'ha d'anar convertint en una eina imprescindible i habitual per treballar. Les Noves tecnologies em sembla una metodologia més pedagògica i educativa que progressivament hauriem de portar a totes les assignatures.

dilluns, d’octubre 13, 2008

Veridiana Tortajada

Expectatives de l'assignatura
Durant els tres anys de carrera i a cada assignatura, ens han repetit una i una altra vegada, la importància de les TIC a les escoles i en un aprenentatge del nen més satisfactori, motivador i engrescador que tenen, però mai o en poques ocasions, ens han mostrat com realment les podem aplicar a l'aula.Espero veure en aquesta assignatura aplicat tot allò après teòricament a la pràctica, i més en el tema de la llengua i literatura que considero un punt clau en l'educació del nen.

divendres, d’octubre 10, 2008

I finalment... ja sóc aquí!!!

Benvolgut/da,
Com ja és sabut les Noves Tecnologies són una eina clau a l'ensenyament ja que permet apropar-se als alumnes de manera interactiva.
Fent servir aquest recurs multimèdia a l'aula s'aconsegueix una gran motivació i ganes d'aprendre per part dels alumnes, això sí, sense subestimar els materials amb un suport de paper.
Segons això, a partir de l'assignatura de Noves Tecnologies Aplicades a l'àrea de llengua i literatura m'agradaria poder accedir a diferents eines i aprendre a desenvolupar-me en les TIC per tal d'oferir als futurs alumnes un ampli ventall d'activitats per aprendre llengua i literatura.
Un dels objectius pel qual em vaig inscriure en aquesta optativa va ser la necessitat d'actualitzar-me i ampliar els meus coneixements en aquest nou bagatge trencant així, amb els clàssics models d'ensenyament.
Així que... esperem que sigui un treball de gran utilitat!!!
Fins aviat,

dimarts, d’octubre 07, 2008

Anna Pepió

he triat aquesta optativa ja que l'any passat també vaig triar-ne una de noves tecnologies i em va interessar força i també com coneixi el professor no m´ho vaig pensar gaire.

espero poder aprendre noves maneres d'ensenyar les assignatures a traves de les noves tecnologies, ja que cada cop més estan sent més bàsiques a les escoles.

Bé a veure que ens depara l'assignatura!

Miryam Carol

Per començar, és una assignatura que m'ha atret per les noves tecnologies, ja que penso que és un recurs molt interessant per poder-les aplicar en moltes àrees.

Les expectatives que tinc són les següents:
- Millorar el nivell de català escrit
- Estratègies per ensenyar la llengua catalana als alumnes (programes, jocs estil JClic, ...)
- Aprendre aspectes importants de la literatura catalana i si pot ésser aprendre com transmete-ho als alumnes.

Aquí acaba la primera intervenció en el blogger compartit!