dimecres, d’octubre 22, 2008

Què cal aprendre de llengua i literatura?

L'objectiu principal en l'aprenentatge de la llengua és saber comunicar-se tant oralment com per escrit. Això vol dir que en finalitzar l'etapa els alumnes haurien de dominar les llengües establertes i, per tant, comprendre missatges escrits bàsics.
Pel que fa a la competència escrita s'ha de potenciar tant la lectura com l'escriptura. Aquestes serien algunes de les pautes que ens dóna el curriculum sobre l'àrea de llengua.
D'una banda, crec què la pregunta que ens hauríem de fer és com ensenyar llengua i literatura. Queda clar que els alumnes han de ser capaços de composar textos de diferents tipus: descripció, narració, etc. I també han de ser capaços d'analitzar i comprendre lectures. Però per aconseguir-ho ha de comptar amb un gran suport per part del mestre.
D'altra banda, caldria considerar què s'hauria d'ensenyar abans, o quines prioritats es fan a l'hora d'aprendre. Abans la lectura que l'escriptura, a l'inrevés, o tot alhora?
Respecte la literatura, els alumnes hauríen de conèixer i valorar ls difernts novel.les tenint en compte l'època en que van ser produïdes. I arribar a entendre i assimilar la informació que l'emissor els ha volgut transmetre.